Kwintesencja kruchosci w postaci orzechowych ciasteczek z kawalkami czekolady….mmmm palce lizac :)

 

Receptura: 

  •  250 g maki
  •  340 g masla orzechowego „Crunchy”
  •  150 g miekkiego masla
  •  1 szklanka cukru zwyklego
  •  2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej w gruba kostke
  •  1 szklanka srednio posiekanych orzechow laskowych
  •  1 lyzka sody
  •  1jajko 

Przygotowanie:

W duzej misce rozmiksowac maslo orzechowe i zwykle maslo. Nastepnie dodac make, sode i cukier i jajko miksowac na niskich obrotach. Na sam koniec dodac orzechy i czekolade i wymieszac lyzka. Masa powinna byc tlusta i lepka, latwa do formowania kulek. Formowac kulki nie wieksze niz orzech po czym na blaszce lekko rozplaszczac. Zostawic odstepy na „pol kulki”, poniewaz ciasteczka rosna…ach jak one pieknie rosna!! Piec w temperaturze 170C okolo 20 minut w termoobiegu, ale po 16 juz dogladac.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s