Soczysty i aromatyczny piernik z jablkami polany Snikersem…mmm

„Pamiętam jakby to było wczoraj jak moja babcia piekla piernik w piecu…..mmm aromat przyprawy korzennej unosił sie przez wszystkie pietra domu, aż na strych gdzie za dzieciaka bawilam sie kuzynostwem.  Zawsze jak piekę ten piernik (w sumie to pieklam go dopiero 4 razy, no! ale..) to zawsze przypominają sie tamte chwile. Wspaniałe uczucie.”

Receptura:

  • 5 jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki z czubkiem
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajek
  • 5 łyżki stopionej margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 snikersy
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jablka obrac i pokroic w kostke . Nastepnie jablka
wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawa piernikowa. Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda. Zotka roztrzepac oraz dodac razem z roztopiona margaryna. Na koniec dodac ubita piane z bialek i delikatnie wymieszac oraz rodzynki i orzechy.
Piec w 170 c przez okolo 1 godzine. 
Jak piernik wystygnie polac polewa snikersowa. W tym celu nalezy polamac 2 snikersy do rondelka wlac 4 lyzki mleka i podgrzac az do rozpuszczenia. 
[przepis Pani Krysi delikatnie zmodyfikowany]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s