Dzień „Włoski”

Po kilkudniowej głodówce (w celu wciśnięcia się w sukienkę), postanowiliśmy poszaleć i poeksperymentować. Dzień numer jeden alla Italiana J

Penne ze szpinakiem i serem Feta

4 cebule, 1 czosnek, opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, opakowanie Penne, kostka sera Feta i pomidorki koktajlowe

Cebule i czosnek pokroić na drobna kostkę, posolić i zeszklić. Następnie dodać szpinak i doprawić.  Makaron zgotować al dente i odcedzić. Wymieszać makaron i szpinak razem. Nałożyć na talerz, pokruszyć ser na makaron i dodać pokrojone w polówki koktajlowe pomidory. Mniammmm…Smacznego

Na deserek wymodziłam odświeżający mus cytrynowy – kwaskowaty i bogaty w smaku.

Mus Cytrynowy

1 słoik Krem/pasta cytrynowa (w Anglii można kupić pod nazwa Lemon Curd), 1 duże opakowanie serka Mascarpone, 2 cytryny.

Słoik pasty cytrynowej, opakowania serka maskarbone, sok z wyciśniętej cytryny i cienko starta skórkę z 1 cytryny zmiksować razem i nałożyć do miseczek. Udekorować można np. starta skorka z cytryny.

Ten deserek najlepiej podawać w malutkich salaterkach, ponieważ jest baaardzo syty z racji serka maskarpone.

One thought on “Dzień „Włoski”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s