Hiszpańskie Chorizo i boczusiowy kurczaczek

Hiszpańskie Chorizo i boczusiowy kurczaczek
SONY DSC

Z racji tego, iż tak długo mnie nie było musze dużo ponadrabiać zaległości blogowe. Moje eksperymenty kulinarne z przed kilku dni dzisiaj będą na tapecie 
Ostatnio bardzo popularna zrobiła się hiszpanka Chorizo  i Ania w swej niezaspokojonej ciekawości postanowiła sprawdzić czy ta kiełbasa jest faktycznie warta swej sławy. Po zakupie oczywiście musiałam spróbować i powiem szczerze, że szału nie zrobiła, ale znalazłam fantastyczny przepis na zupę na pomidorach z Chorizo. Zupka wyszła przepyszna  taka troszkę w smaku jak zupka węgierska a troszkę jak pomidorowa, ale żadna z nich do końca. Chorizo ma taki lekko kwaskowaty smak i po przysmażeniu nadała zupce bardzo ciekawy akcent.
Zupa na pomidorach z hiszpańską Chorizo i ciecierzyca
• 2 puszki ciecierzycy
• 1 puszka fasoli białej „Jasiek”
• 2 puszki pomidorów lub 10 pomidorów pokrojonych w kostkę
• 1 op soku pomidorowego
• 30 plasterków chorizo
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• Przyprawy

SONY DSC

Wysmażyć Chorizo z rozmarynem i papryka na patelni i odłożyć na talerzyk. Na tej samej patelni poddusić pokrojona w kostkę cebule i czosnek. W garnku zagotować ode z 2 kostkami warzywny , po czym dodać pomidory i sok oraz ciecierzyce i fasole. Na koniec wrzucić Chorizo i cebule z czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i rozmarynem.

Drobiowe ślimaczki w boczusiu z serem feta
To danie jest czystą inwencją twórczą a tak się dzieje, jak mam troszkę czasu i mogę poświrować w kuchni. Chodziło za mną danie z serem Feta i piersiami z kurczaka. Do tego, podczas przechadzek miedzy polkami sklepowymi, doszły plasterki boczku, zielona fasolka szparagowa, oliwki i już wiedziałam co będzie na obiad. To dziwne, ale zakupy spożywcze są niesamowita inspiracja kulinarna. Chodząc pomiędzy tymi wszystkimi produktami z różnych krańców świata, przed oczami przesuwają się jak klatki z filmu kombinacje kulinarne. Wtedy bardzo często wpadam na jakiś pomysł obiadowy  dlatego tez na zakupy do sklepu lubię chodzić sama…nikt nie wytrzymuje ze mną jak zawieszam się nad polka z przyprawami cale wieki 

SONY DSC

Przepis na 10 ślimaczków:
• 10 dużych cieniutkich plasterków boczku
• 3 piersi z kurczaka
• Kostka sera feta
• 2 opakowania zielonej fasolki szparagowej
• I słoiczek zielonych oliwek
• przyprawy

SONY DSC

Piersi rozbić i pokroić na 10 mniejszych kawałków. W malej miseczce rozetrzeć z 3 łyżkami oliwy, 1 łyżeczkę papryki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki rozmaryny. Rozsmarować przyprawy po piersiach. Położyć na każdy kawałek kosteczkę sera feta i zawinąć po czym owinąć to plasterkiem boczku. Zawiniętego ślimaczka położyć do żaroodpornego naczynia, polać reszta przypraw i położyć plasterki pomidorów.
Wsadzić do piekarnika na 200 stopni i piec aż kurczaczek będzie gotowy (około 45 minut).

Fasolkę szparagowa podgotować, po czym wymieszać z oliwkami, przyprawić, dodać ½ kostki masła i dać do żaroodpornego naczynia i do piekarnika na 30 minut.

Smacznego 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s